Potep po Zakintosu

Ali ste vedeli, da je Zakintos eden najbolj sončnih grških otokov?
Ravno zato, bi ga priporočala vsem družinam, ki prvič potujejo malo dlje, saj se ne rabijo pretirano ozirati na vremensko dogajanje (sonce BO, vročina je suha in tudi julija in avgusta se da zdržati). Let traja cca. uro in pol, tako da ga ''zmorejo'' tudi najbolj nemirne male nogice.
Glavno mesto otoka se imenuje Zakintos, tam pa najdete veliko tavern, trgovinic (tudi z igračami in ostalimi izdelki za otroke) in restavracij. Glavni del mesta predstavlja pristanišče s promenado in nekaj trgi, kjer si lahko odpočijete, otroci pa se igrajo na igralih.
Po zabavah najbolj znano je letovišče Laganas, kamor družinam z otroci ne priporočam. Osredotočeno je na klube, lokale in diskoteke, ki obratujejo pozno v noč. Če vseeno želite nekaj dogajanja, ne bi pa bili radi deležni nočnih podoknic, priporočam Kalamaki, kjer imajo tudi vodni park in zunanjo ogromno igralnico (skoraj lunapark) za otroke. Klubov praktično ni, so pa restavracije z živo glasbo in kakovostno ponudbo hrane.
Le-ta nas v Grčiji še nikoli ni razočarala, enako je na tem otoku. Mesne kroglice, saganaki ocvrt sir, gryos pite in podobne dobrote lahko uživate po zelo spodobnih cenah.
Praktično na vsaki plaži so taverne, tako da vas ne rabi skrbeti, da bi ostali lačni ali bili prikrajšani za kakšen sladoled ali kosilo.
Plaž je ogromno in vse kar morate vedeti je, da so na zahodni strani otoka bolj skalnate (tja se nismo podajali, vendar pravijo, da so zelo lepe, sploh Porto Vromi), na vzhodni pa peščene oz. mivkaste. Od vseh možnosti, ki jih imate bi izpostavila 3 plaže (tudi z ostalimi praktično ne morete zgrešiti):

  • Kalamaki: meni osebno najlepša plaža na otoku – nizka mirna voda, ki se postopoma poglablja (zelooo primerna za otroke), mivka, možen najem ležalnikov in senčnikov za cca 8eur na par. Ker je ta plaža tudi domovanj želv Caretta Caretta, ki na njej zakopljejo svoja jajca, je motorni promet po vodi popolnoma prepovedan. To pomeni, da lahko najamete le pedolin in se mirne duše podate malce dlje od obale. Voda je kristalno čista, tako da v vsakem trenutku vidite dno.
  • Plaža Navagion oz. Shipwreck je tista plaža, ki se jo verjetno spomnite iz razglednic – na njej namreč stoji razbitina ladje, ki je pred več 10 leti nasedla v tem kristalno čistem zalivu. Do plaže je dostop samo s čolničkom oz. ladjo iz enega od pristanišč. Turistične agencije ponujajo predvsem pol ali celodnevne izlete (po poti vidite sicer še sistem jam Modre jame in se večkrat okopate), vendar bi za otroke bolj priporočala 2.5 urni izlet iz pristanišča Agios Nikolaos (še vedno vidite jame, na plaži pa vas pustijo cca pol ure za kopanje). Ta plaža ni organizirana (nima tavern, senčnikov in ležalnikov, tako da vam priporočam, da s seboj vzamete dovolj vode in kaj za pod zob).
  • Banana beach je dobro organizirana plaža s prekrasno taverno s pogledom na celoten zaliv. Na voljo so ležalniki in senčniki proti doplačilu, voda pa je srednje valovita. Pred taverno je na voljo tudi ogromno brezplačno parkirišče.

Pa še to – Zakintos je znan po pridelavi vina, tako da ga le poizkusite.
Zagotovo sem pozabila še kaj – na primer to, da za otroke priporočam 3 urni izlet za ladijco po zalivu, kjer vidite želve in se 3x okopate...mirno, lepo, sproščeno – prav takšen kot mora biti dopust.

Avtorica: Sanda

Deli objavo na...

Nazaj na seznam blogov
2021, Produkcija:  Sloway izdelava spletnih trgovin

Zaradi letnega dopusta bodo vsi paketi naročeni med 20.7. in 4.8. odposlani po 5.8.

Med tem časom izkoristite kodo ''poletje20'' za 20% POPUST!

*AKCIJA VELJA DO 4.8.